برخی از والدین بر این باورند که بازی با کودک فقط برای سرگرمی است و ارتباطی با یادگیری ندارد. بر اساس دیدگاه این افراد بازی کردن فقط برای سرگرمی است و رابطهای با یادگیری واقعی ندارد. اما پژوهشهای انجامشده این مطلب را تأیید نمیکنند!
در ادامهی این مقاله از کلینیک محیا ما تصمیم گرفتیم تا در مورد فواید مهم بازی کردن در کودکان برای شما بگوییم. پس در ادامه با ما همراه باشید تا نکات ارزشمندی را در این مورد به شما ارائه دهیم.
فواید بازی کردن برای کودکان
با توجه به نتایج این پژوهشها بازی کردن در واقع همان یادگیری است و کودکان از طریق بازی میآموزند. بازی یکی از مراحل ضروری در رشد کودک است و به همین دلیل نباید اهمیت بازی کردن در دوران کودکی را نادیده گرفت. از جلمه فوایدی که بازی کردن برای کودکان دارد عبارتند از:
- تحریک اولیهی رشد مغز
- تقویت هوش
- شکلگیری تفکر خلاقانه
- بهبود مهارتهای کلامی و ارتباطی
- ارتقای مهارتهای کنترل عواطف و تنظیم هیجانات
- رشد همدلی و شایستگی اجتماعی
- ارتقای سطح سلامت جسمی و روانی
- کسب تجربیات مفید در زندگی
- برقراری رابطهی بهتر و محکمتر با والدین، مربیان و همسالان
فراموش نکنید که….
بازی کردن برای رشد کودک ضروری است و به همین دلیل مراکز پیش دبستانی باید اهمیت ویژهای برای رویکرد «بازی برای یادگیری» قائل باشند. در مقایسهی با سایر روشهای آموزشی، استفادهی از این رویکرد میتواند شرایط بهتری را برای یادگیری فراهم کند. والدین هم هنگام انتخاب پیش دبستانی، به نحوهی برگزاری کلاسها، روشهای آموزشی و میزان زمانی که به عنوان زمان آزاد به بازی بچهها اختصاص داده میشود بیشتر توجه کنند.
- شاید برای شما جالب باشد: جدول زمانی صحبت کردن کودک
نکات مهم در بازی با کودک
در دنیای امروز که والدین در تلاش برای برقراری تعادل بین برنامه های کاری و خانگی هستند، به سختی میتوانند زمانی را با فرزندان خود بگذرانند. این کار برای والدین ضروری است که بتوانند بهترین استفاده را از زمانی که در کنار فرزندان خود هستند، داشته باشند.
فرزند شما نیاز دارد که زمانی به آنها اختصاص داده شود و بتوانند درکنار والدین، بازی و آرامش کسب نمایند. به خاطر داشته باشید که والدین اولین و محبوبترین همبازی کودکان هستند.
از همان ابتدای زندگی فرزندتان مشغول بازی با شما است. به عنوان مثال حرکات چهره مادر در هنگام عوض نمودن پوشک و تغییرات چهره والدین در هنگام رویارویی با کودک همگی برای کودک نوعی بازی محسوب میشود!
فراموش نکنید که بازی به کودکان اجازه میدهد تا قدرت تخیل، مهارت، توانایی جسمی، شناختی و عاطفی خود را رشد دهند. همینطور بازی برای رشد کامل مغز مهم است. کودکان از طریق بازی می توانند در سنین بسیار پایین با دنیای اطراف خود تعامل نمایند.
پس به هیچ وجه از اهمیت بالای بازی با کودکان غافل نشوید!
بازی کردن با کودک دو ماهه بدون اسباببازی
وقتی که کودکتان به این سن میرسد حتما شگفت زده شدهاید که چقدر زود بزرگ شده و رشد و نمو کرده است! بچههای دو ماهه، موجودات شیرین و دوست داشتنی هستند که خیلی راحت میتوانید با او بازی کنید و حرف بزنید و به رشد ذهنی او کمک کنید.
یادتان باشد که اصلا نیازی نیست در این سن شروع به آموزش او دهید، او تنها نیاز به راهنمایی شما دارد. از جمله کارها و بازیهایی که با او میتوانید انجام دهید عبارتند از:
- هر روز زمانی را برای کودک اختصاص دهید و به اون اجازه دهید تا به خوبی بدن و دنیای اطراف خود را کشف کند. بهترین مکان برای انجام این کار خواباندن او روی زمین است و اجازه دهید که همه جا را به خوبی ببیند.
- کودک را تشویق کنید که به همه جهات نگاه کند و سرش یک جا ثابت نماند تا پشت سرش صاف نشود.
- سعی کنید که از فاصلهی خیلی کم به کودک نگاه کنید و با او صحبت کنید.
روشهای زیادی برای صحبت با کودک وجود دارد که در عکس بالا به چند مورد اشاره کردیم. در طول روز سعی کنید که مرتب با او صحبت کنید و در مورد همه چیز با او صحبت کنید. وقتی که با او صحبت میکنید، به او نیز این امکان را بدهید که فرصت پاسخ دادن به شما را هم داشته باشد و از این کار نهایت لذت را ببرد. سعی کنید صداهایی که در میآورد و احساسات و واکنشهایش را زیر نظر بگیرید. سعی کنید کشف کنید که با چه چیزهایی بیشتر خوشحال میشود.
- شاید برای شما جالب باشد: رشد مهارت های درک زبان از تولد تا یک سالگی
بازی کردن با کودک 11 ماهه
مغز یک کودک 11 ماهه، به شدت در حال رشد است. تاکنون به بیشتر حواس پنجگانهی خود اشراف پیدا کرده و مغزش پذیرش یادگیری و درک دنیای اطراف را بیشتر دارد. یك کودک یازده ماهه علاوه بر کشف دنیای اطراف، روی مهارتهای دیگری مثل راه رفتن و زبان نیز کمکم تجربه پیدا میکند. خوب است که به او کمک کنید و او را برای انجام این کار تمرین دهید.
برای این کار به کلی اسباببازیهای گوناگون نیاز ندارید. یک کودک 11 ماهه در این سن همه چیز را از دنیای اطراف خود یاد میگیرد.
اگر قصد بازی کردن با او را دارید سعی کنید دربارهی هرچیزی که فکر میکنید و میبینید با او صحبت کنید. شاید باور نکنید ولی او خیلی بیشتر از آنچه که تصور کنید نسبت به هرچیزی درک دارد!
به او زمان دهید و سعی کنید بدون ایجاد هیچ اختلال و یا مزاحمتی به او اجازه دهید تا بازی کند. این کار شما به او این امکان را خواهد داد که تمرکز و استقلال بیشتری کسب کند. خوب است که گاهی اوقات بازی را به صورت تعاملی با او انجام دهید. سعی کنید که با او تماس چشمی برقرار کنید و کاملا به صورت رو به رو با او صحبت کنید.
بازی کردن با کودک یک ساله
کودکان یک ساله سخت در تلاشند که با بازی کردن به سبک خود دنیای اطراف خود را کشف کنند. ️کودک در این سن خیلی زیاد بر روی مهارتهای جسمانی و کلامی خود کار میکنند. همینطور کمکم شروع میکنند که کارهایشان را خودشان انجام دهند. ️آنها شدیدا به این علاقمند هستند که علت و معلول هر چیزی را کشف کنند و تمایل خیلی زیادی به تقلید کردن از دیگران دارند.
برای اینکه با یک کودک یک ساله بازی کنید و او را سرگرم کنید، اصلا به اسباببازیهای گران قیمت نیاز ندارید. کودک در این سن خیلی راحت کارهای ساده و روزمره مثل پوست کندن موز و خیلی چیزهای دیگر را از شما یاد میگیرد و رشد میکند!
- به کودک خود اجازه دهید که خودش همه چیز را کشف کند و کارهای ساده را خودش به صورت خودآموز یاد بگیرد. خوب است که چند اسباب بازی ایمن یا وسایل آشپزخانه را در دسترس کودک خود قرار دهید و در مورد همه چیز با او صحبت کنید.
- سعی کنید که خیلی خود را درگیر نکنید و به او سخت نگیرید و بدون ایجاد هیچ خللی بازی او را مشاهده کنید. این کار تمرکز، استقلال را در او ایجاد میکند و به شما امکان میدهد از نقاط عطف رشد کودک خود لذت ببرید.
شاید برای شما جالب باشد: یادگیری زبان دوم یا دو زبانه بودن در کودکان
کاربردهای بازی درمانی
تمامی موارد را بالا را در مورد فوایدی که بازی کردن برای کودک دارد را گفتیم. ولی همین بازی درمانی فواید خیلی زیادی برای کودک دارد که اگر بخواهیم تنها به بخشی از مزایای بیشمار آن اشاره کنیم این موارد را باید عنوان کنیم:
- کاهش اضطراب و نگرانی کودک و اضطراب جدایی
- کاهش کندن مو
- بهبود ناگویی انتخابی
- کاهش رفتارهای پرخاشگرانه
- بهبود سازگاری کودکان طلاق
- بهبودی سازگاری کودکانی که مورد بد رفتاری یا غفلت قرار گرفتهاند
- بهبودی سازگاری کودکانی که مورد سواستفاده جنسی قرار گرفتهاند
- افزایش عملکرد تحصیلی در کودکان اختلال یادگیری
- کاهش رفتار ناسازگارانه در مدرسه
- اصلاح مشکلات گفتاری
- کاهش مشکلات هیجانی و عقلی در عقب ماندگی ذهنی
- کاهش لکنت زبان
- بهبود خودپندار کودک
- بهبود مشکلات روان تنی مثل آسم و آلرژی
امیدوارم نکاتی که در این مورد گفته شد، برای شما مفید بوده باشد.
ما رو در شبکههای اجتماعی دنبال کنید