اختلالات گفتار

انواع اختلالات زبان

اختلالات گفتار زمانی رخ می‎دهد که فرد در تولید و تلفظ صداهای گفتاری به طور صحیح (مثل مشکلات تلفظ) یا روان (مثل لکنت) مشکل داشته باشد. همچنین اگر فردی در تشدید صداها (مثل کودکان مبتلا به شکاف کام) و یا در کیفیت صدا (مثل گرفتگی صدا، بم شدن یا زیر بودن غیر طبیعی) دچار مشکل باشد دارای اختلال گفتار می‌باشد.

اختلالات تلفظ یا تولید صداهای گفتاری خود شامل:

  • اشکال در تلفظ یک یا چند صدای خاص
  • جابجا کردن صداها در کلمات
  • واضح نبودن گفتار  و … می باشد.

اختلالات گفتار

اختلال گفتار و زبان در واقع نقصی است که به واسطه‌ی آن، فرد این توانایی را ندارد که به راحتی واژه‌های مناسب را پیدا کند و در نهایت یک جمله با معنی بسازد و بگوید. علاوه بر این فرد این قابلیت را ندارد که به راحتی بتواند صحبت‌های افراد دیگر را متوجه شوند.

اختلالات گفتار و زبان

اختلالات گفتار و زبان در کودکان درک مکالمات دیگران و بیان افکار و احساسات از طریق گفتار را برای کودک دشوار می‌سازد. علاوه بر آن، این اختلالات بر شیوه فراگیری و اجتماعی شدن کودک نیز اثر نامطلوبی به جا می‌گذارد. اگر فرزند شما نیز از اختلال زبان رنج می‌برد، باید بدانید که تنها نیستید، بلکه اختلال زبان مشکلی شایع در میان کودکان محسوب می‌شود و خوشبختانه راه‌های فراوانی برای درمان آن وجود دارد.

کلینیک محیا با کادری مجرب و کارآزموده در اختیار شماست تا هر آنچه که نیاز دارید را به شما ارائه دهد. نکاتی که در ادامه برای شما آماده کرده‌ایم، در واقع مواردی است که در مورد اختلالات گفتار و زبان شما باید در نظر داشته باشید.

 زبان پریشی

هرگاه زبان هرگاه زبان تحت اثر ضایعات مغزی دستخوش تغییرات گردد، مشکل حاصل را زبان پریشی می‌نامند. ضایعه ممکن است قبل از تولد و یا از بدو تولد ایجاد گردد که اصطلاحا به آن زبان پریشی دوران رشد می‎گویند. اگر پس از دوران زبان آموزی فرد این اختلال به وجود بیاید به آن زبان پریشی اکتسابی می‌گویند.

در نوع اول باید برای درمان، روش‌های برنامه ریزی شده زبان را به شخص آموزش داد و در نوع دوم برای شخص با آموزش، الگوهای زبانی را ایجاد می‌کنیم.

زبان پریشی اکتسابی خود به چند دسته تقسیم می‌شوند: زبان پریشی بروکا، زبان پریشی ترنس کرتیکال حرکتی، زبان پریشی مجزا، زبان پریشی گلوبال، زبان پریشی ورنیکه، زبان پریشی انتقالی، زبان پریشی ترانس کرتیکال حسی و زبان پریشی آنومی.

کودکان مبتلا به فلج مغزی

کودکانی که پیش از رسیدن به سن 3 سالگی دچار ضایعه مغزی شده‎اند ممکن است دچار این اختلال شوند.

فلجی به صورت‌های مختلفی در بدن کودک ممکن است ایجاد شود. این مشکل معمولا با فلج اندام‌های گفتار همراه می‎باشد و علائم آن شامل آبریزش از دهان، حجم تنفسی کم و صدای بم باشد.

گرفتگی صدا

این دسته از افراد کسانی هستند که به دلایلی، صدای آنها دستخوش تغییراتی شده است. برخی بیماران به سبب استفاده نادرست و فشار بر تارهای صوتی و حرف زدن زیاد، تارهای صوتی‌شان ممکن است ضخیم شده باشد.

در برخی موارد نیز روی تارهای صوتی پولیپ یا زگیل تشکیل می‌گردد. همین امر موجب گرفتگی صدا در فرد خواهد شد. در مقابل افرادی نیز هستند که صدای زیر دارند و آقایانی هستند که صدای زیر و زنانه دارند و معمولا در کوتاه مدت با کاردرمانی مناسب بهبود خواهند یافت.

لکنت زبان

که یکی از مهمترین و شایع‎ترین اختلالات گفتاری همین لکنت زبان است. این اختلال عبارتست از هر گونه کشش، تکرار، گیر و مکث در جریان گفتاری فرد.

لکنت زبان باعث می‌شود که گفتار از دید شنونده کاملا غیر طبیعی جلوه کند.

در مورد لکنت زبان هم درمان‌های خاصی وجود دارد و با استفاده از تمرین‎های ویژه قابل حل شدن است.

کودکان دارای شکاف کام و لب

علت این مشکل این است که گاهی در دوران نوزادی، جوانه‎هایی که به لب یا سقف دهان مربوط می‌شوند نمی‎توانند از طرفین به هم برسند. در نتیجه یک شکاف باقی خواهد ماند و برای کودک مشکل ایجاد خواهد کرد.

در چنین کودکانی ابتدا باید عمل جراحی انجام شود و با تمرین‌های کاردرمانی قابل برطرف شدن است.

تاخیر در رشد گفتار و زبان

در این مورد کودک این توانایی را ندارد که مهارت‎های گفتار و زبان مناسب با سن خود را داشته باشد. این بدان معنی است که مراحل رشد گفتار و زبان، به دلایل مختلفی با تاخیر مواجه شوند که گفتار درمانی در منزل می‎تواند تا حد قابل توجهی موثر باشد.

اختلالات تولیدی (تلفظ اشتباه صداها)

این بیماران دچار اختلال بد تلفظ کردن صداها هستند. این بدان معناست که این افراد صداهای گفتاری را به‌صورت غلط و نادرست تولید می‎کنند. عضله زبان این افراد دچار عدم هماهنگی می‎باشد که البته می‌توان عوامل دیگر مانند ضعف حس‌های دهانی و کم‎شنوایی را نیز نام برد. گفتار این افراد نامفهوم بوده و ممکن است صدایی را اضافه یا حذف کرده یا بصورت اشتباه تلفظ کنند.

اختلال در خواندن

تعدادی از مراجعین گفتار درمانی کودکان هستند که در یادگیری و یا نوشتن و خواندن با مشکل مواجه هستند. زیر بنای این اختلال، تشخیص مشکلات شنیداری و ارتباط آنها با صداهاست.

ما رو در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

اینستاگرام ما 

گروه توانبخشی-آموزشی محیا

دیدگاهتان را بنویسید

اشتراک گذاری:

اشتراک گذاری:

فهرست

آخرین مطالب