امروز در این مقاله از کلینیک محیا ما قصد داریم تا در مورد رشد گفتاری کودک از نوزادی تا 8 ماهگی برای شما بگوییم. رشد گفتاری از جمله نکات مهمی است که بسیار باید به آن توجه داشت. پس در ادامه با ما همراه باشید تا نکات ارزشمندی را در این مورد به شما بگوییم.
علائم رشد گفتاری کودک از نوزادی تا 8 ماهگی
کودک شما از بدو تولد نسبت به صداهای زیر انسانی واکنش نشان میدهد. اداها و حالتهای مختلف صورت شما را مشاهده کرده و سعی میکند آنها را تقلید کند. او چهرهای را که در فاصله 20 تا 25 سانتیمتری او مشغول صحبت کردن باشد را تماشا میکند.
او با صدا در آوردن سعی در آغاز محاوره، تحریک شما به پاسخ دادن و جواب دادن به شما میکند. در شش هفتگی کودک صدای شما را تشخیص میدهد و در هشت هفتگی به آن پاسخ میدهد.
روشهایی که در ادامه به شما میگوییم در واقع بخشی از روشهای درمانی است که شما میتوانید انجام دهید.
- شاید برای شما جالب باشد: فواید مهم بازی کردن در کودکان
تشویق به صحبت کردن
هر چقدر کودک را از سن پایینتر به وسیله حرف زدن تشویق کنید و یا اینکه او را به پاسخ دادن و تحریک به صحبت کردن وادار کنید، زودتر یاد میگیرد صحبت کند و کیفیت گفتار او نیز بهتر خواهد بود. پس بسیار مهم است که از روز نخست تولد با کودکتان صحبت کنید و همه گفتگوهای خود را بصورت نمایشی و اغراق شده انجام دهید.
ابراز محبت به صورت جسمانی
خوب است که تا جایی که میتوانید محبت خود را بصورت جسمانی و در لحن صحبت خود نشان دهید. چرا که این کار باعث ایجاد ارتباط عاطفی نزدیک بین شما وکودکتان شده و او را به این کار تشویق خواهد کرد.
درک درست از علائم کودک
شما باید زبان اصلی او را که گریه کردن است بیاموزید. همیشه به درخواستی که بدین طریق مطرح میکند، خواه بخاطر گرسنگی باشد یا خستگی، نیاز به محبت باشد یا کسالت، پاسخ دهید. هرگز اجازه ندهید کودکتان به گریه کردن ادامه دهد.
ارتباط چشمی
ارتباط چشمی برای اینکه کودکتان توجه، عشق و علاقه شما را درک کند، ضروری است. در برقراری ارتباط چشمی مصر باشید.
- شاید برای شما جالب باشد: رشد مهارت های درک زبان از تولد تا یک سالگی
روش درمان رشد گفتاری از 8 تا 24 هفتگی
- یک تا دو هفته بعد از تولد، پس از لبخند زدن به شما، کودکتان ممکن است صداهای ساده مثل «اه»، «آه»، «اوه» را ادا کند.
- حدود یکماه بعد نیز احتمالا حروف بی صدا اضافه میشود. معمولا وقتی ناراحت میشود «م»، «پ»، «ب» و وقتی خوشحال میشود «ج» و «ک» را ادا میکند.
- در 12 هفتگی کودک شما جیغهای شادی میکشد.
- تا 16 هفتگی او داری یک زبان صوتی متشکل از خنده، جیغهای بلند شادمانه، دمیدن از بین لبها و تولید حباب میشود.
- تا 24 هفتگی کودک شما «کا»، «دا»، «ما» و «اگ» را به واژگان خود میافزاید.
در کل نشانههای زیادی وجود دارد که کودک شما شروع به درک آنچه شما میگویید کرده است. او با تکرار صداها و گوش دادن به آنها با اصوات بازی میکند.
چگونه میتوان به رشد گفتاری کودک کمک کرد؟
- کودک باید مکانیسمهای گفتار را از طریق حرکات زبان، لبها و کام بیاموزد. بنابراین لیسیدن، مکیدن، جویدن و حباب بیرون دادن، همگی مهارتهایی هستند که فراگیری و تمرین آنها اهمیت دارد. این مهارتها را با بازی کردن با کودک و نهایتا شیر دادن به او تشویق کنید.
- کودکانی که برایشان آواز خوانده شده، شعرهای کودکانه برایشان تکرار شده، هنگام صحبت با آنها روی آهنگهای کلامی تکیه شده و در بازیهای شعر و آواز خوانی شرکت داده شدهاند، بهتر و راحت تر از کودکانی که این کارها برایشان نشده است، حرف میزنند. پس بسیار مهم است که همهی این کارها را از سن خیلی پایین شروع کنید.
- در ماههای نخست کودکان با تقلید میآموزند. بنابر این تکرار نامها، کارهای روزمره و وقایع امری ضروری است. آهنگی نمایشی به صدای خود بدهید و حتی الامکان از حرکات استفاده کنید. اگر میگویید « داغ »، آنرا با بیرون دادن نفس بگویید. مثلا «آخ» را هم اضافه کنید و ناگهان دستتان را عقب بکشید و مثل کسی که درد میکشد بالا و پایین بپرید و دوباره بگویید “داغ”!
- خندیدن از نخستین راههای ارتباط برقرار کردن کودکان است. صحبت کردن را با حالتی سرگرم کننده، خنده دار و آمیخته به شوخی انجام دهید. زیاد بخندید و ریسه بروید.
امیدوارم نکاتی که در این مورد گفته شد، برای شما مفید بوده باشد.
ما رو در شبکههای اجتماعی دنبال کنید