افرادی که با اختلال طیف اتیسم متولد شدهاند ممکن است علاوه بر اتیسم، بیماریهای دیگری نیز داشته باشند که در ادامهی این مقاله از کلینیک محیا قصد داریم تا برخی بیماریهای همراه با اختلال طیف اتیسم را به شما معرفی کنیم.
پس در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
کم توانی ذهنی
ارزیابیهای هوشی کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم نشان میدهد که بسیاری از کودکان به درجاتی مبتلا به آسیبهای ذهنی میباشند. برخی ممکن است تواناییهای نرمال نشان دهند و عدهای دیگر به طور خاص از ضعف و نارسایی برخوردار باشند.
تقريبا ۷۵ درصد این کودکان عملکرد هوشی در حد کم توانی را نشان میدهند که از این میان ۳۰ درصد کارکرد ذهنی خفیف تا متوسط و حدود ۵۰ – ۴۵ درصد کارکردهایی در حد کمتوانی ذهنی شدید تا عمیق را دارند.
مطالعات بالینی و همه گیر شناسی نشان میدهد که با کاهش بهره هوشی، خطر ابتلا به اختلال طیف اتیسم بیشتر میشود. حدود یک پنجم از تمام کودکان در خود مانده هوش غیر کلامی طبیعی دارند، نمرات بهره هوشی این کودکان معمولا بازتاب مشکلات آنها در مهارتهای کلامی و انتزاعی است تا مهارت های دیداری – فضایی با حافظه طوطی وار. این یافته نشان دهنده اهمیت نقایص زبانی در این گروه کودکان است.
گاهی توانایی های دیداری – حرکتی یا شناختی زودرس در برخی کودکان در خودمانده مشاهده میشود. تواناییهایی چون محاسبه یا حائل طوطی وار شگفت انگیزی که معمولا فراتر از توانایی های همسالان طبیعی آنهاست در برخی از آنها مشاهده می شود.
همچنین تواناییهای دیگری مانند توانایی زودر در خواندن (هر چند که توانایی فهم آنچه را که میخوانند ندارند به خاطر سپردن از برخوانی و داشتن استعداد موسیقی، خواندن با اجرای آهنگ ها یا شناخت قطعات دستگاههای موسیقی از جمله تواناییهای زودرس در این کودکان میباشد.
- شاید برای شما جالب باشد: روش مقابله با استرس در خانواده کودک اوتیسم
صرع
از هر چهار کودک مبتلا به اختلال طیف اتیسم یک نفر دچار صرع میشود که اغلب در سنین اوایل طفولیت با نوجوانی بروز میکند. تشنج که به وسیله فعالیت الکتریکی غیر طبیعی در مغز ایجاد میشود میتواند باعث از بین رفتن هوشیاری شود. البته میتوان صرع را به کمک داروهای ضد تشنج کنترل کرد.
۳۳ درمان اتیسم رشد اختلال صرع را در نوجوانی نشان دادهاند. این یافته نشان میدهد که اغلب آنها سالم میباشند. در گروه عقب ماندههای شدید، اختلال طیف اتیسم همراه با توبروزاسکلروزیس، عفونت سرخجه مادرزادی، سندرم انگلمن و سندرم x شکننده شده است. به ندرت میتوان اختلالات طیف اتیسم را همراه سندرم ویلیامز دید.
- شاید برای شما جالب باشد: سندرم آسپرگر و نحوه درمان آن
بیماری های جسمی
در کودکان خردسال مبتلا به اختلال طیف اتیسم میزان بروز عفونتهای دستگاه تنفس فوقانی و سایر عفونتهای جزئی بالاتر از حد مورد انتظار است. نشانههای گوارش شایع در این کودکان عبارتند از آروغ زدن مفرط، یبوست و اسهال متناوب، میزان بروز تشنج همراه باتب در این کودکان بیشتر است.
در برخی از این کودکان بسیاری از عفونتها و مشکلات گوارشی، اسهال و … میتواند ناشی از مصرف سرب باشد که از طریق در دهان بردن اشیا توسط این کودکان ایجاد میشود. به دنبال اسهال مزمن؛ بدن کودک قادر به جذب مواد غذایی از روده نیست که این مسئله میتواند بر رشد مغزی و فرآیندهای شناختی و رفتاری اثرگذار باشد.
فقدان واکنش به درد در بسیاری از کودکان مبتلا به طیف اتیسم به دلیل میزان بالای اندورفینها میباشد. این مواد با خوردن غذاهایی که محتوی گلوتن و کازئین است زیاد میشوند.
سندرم X شکننده
این اختلال بیشتر از عقب ماندگی ذهنی جنبه وراثتی دارد. این سندرم دو تا پنج درصاد کودکان مبتلا به اختلال نافذ رشد را متأثر کرده است. والدینی که کودک مبتلا به طیف اتیسم دارند و به ویژه چنانچه بخواهند صاحب فرزند دیگری شوند بهتر است از نظر ابتلای کودک به این بیماری کنترل شوند.
اگر کودک مبتلا به اختلال طیف اتیسم دارای سندرم X شکننده باشد، شانس ابتلای سایر پسرانی که از این پدر و مادر متولد می شوند ۵۰ درصد است. بهتر است سایر اعضای خانواده که در نظر دارند صاحب فرزند شوند مورد ارزیابی و کنترل قرار بگیرند.
- شاید برای شما جالب باشد: سندروم شارژه و روشهای درمانی
توبروز اسکلروزیس
یک اختلال ژنتیکی است که یک تا چهار درصد کودکان طيف اتیسم و بیش از دو درصد کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم را در بر میگیرد. این اختلال باعث تومورهای خوش خیم در مغز میشود.
اختلال کم توجهی/ بیش فعالی
یک اختلال روان پزشکی است که مشخصه آن الگوی کاهش پایدار توجه و افزایش تکانشگری و پیش فعالی است.
یکی از تغییرات دیگر DSM5 عبارت از این است که امکان تشخیص همزمان ADHD و اختلال طیف در خود ماندگی فراهم شده است.
امیدوارم نکاتی که در مورد روش مقابله با استرس در خانواده کودک اوتیسم گفته شد، برای شما گفته شد، مفید بوده باشد.
ما رو در شبکههای اجتماعی دنبال کنید