You are currently viewing همه چیز در مورد تورتیکولی یا کجی گردن
همه چیز در مورد تورتیکولی یا کجی گردن

همه چیز در مورد تورتیکولی یا کجی گردن

امروز در این مقاله از کلینیک محیا ما قصد داریم تا در مورد تورتیکولی یا کجی گردن برای شما بگوییم. پس در ادامه با ما همراه باشید تا در این مورد اطلاعات بیشتری را بدست آورید.

همه چیز در مورد تورتیکولی یا کجی گردن

تورتیکولی یا کجی گردن یک بیماری است که بیشتر در نوزادان دیده می‌شود. بعضی از مادران در 6-8 هفته اول بعد از زایمان متوجه می‌شوند گردن نوزادشان به یک طرف کج و منحرف شده است. نوزاد بیشتر سرش را به یک طرف نگه می‌دارد و چرخاند سر به طرف دیگر برایش مشکل است. به این بیماری تورتیکولی مادرزادی گفته می‌شود.

علت ایجاد تورتیکولی مادرزاد

هنوز علت این بیماری به درستی شناخته نشده است. علل مختلفی که برای ایجاد آن ذکر می‌کنند. بعضی فکر می‌کنند سر و گردن بچه در شکم مادر در وضعیت نامناسبی قرار می‌گیرد و در نتیجه به همان شکل فرم گرفته و باقی می‌ماند.

علت دیگری که ذکر می‌شود این است که در حین بارداری به شکم مادر ضربه وارد می‌شود و این ضربه موجب خونریزی در درون عضله استرنوکلیدوماستویید می‌شود که آن هم موجب کج شدن گردن می‌شود. ️با این حال شایع‌ترین مکانیسم این است که در حین زایمان گردن بچه کشیده می‌شود و این کشش موجب پارگی در عضله استرنوکلیدوماستویید و متعاقب آن خونریزی در عضله می‎شود.

این خونریزی به تدریج جذب شده ولی در محل آن بافت به خصوصی ایجاد می‌شود ( مانند گوشت اضافه که در هنگام بریده شدن پوست ایجاد می‌شود). خاصیت این بافت این است که طول آن بتدریج کم می‌شود. کوتاه شدن طول بافت، موجب کوتاه شدن طول عضله و در نتیجه کج شدن گردن به یک طرف می‌شود.

علایم شایع تورتیکولی یا کجی گردن

علايم‌ شايع‌ که‌ به‌طور دايم‌ يا متناوب می‌تواند‌ وجود داشته‌ باشد:

  • چرخيدن‌ سر به‌ يك‌ طرف‌ يا خم‌ شدن‌ آن‌ به‌ پايين‌
  • اسپاسم‌ عضلات‌ گردن‌ كه‌ گاهي‌ دردناك‌ است‌
  • آسيب‌ به‌ ستون‌ فقرات‌ گردني‌
  • اختلال‌ عضوي‌ دستگاه‌ عصبي‌ مركزي‌
  • تومور
  • عوامل تشديد كننده بيماري
  • تومورهاي‌ بافت‌ نرم‌ يا استخوان‌هاي‌ گردن‌
  • زايمان‌ نوزاد همراه‌ با تروما
  • بيماري‌ رواني‌
  • صدمه‌ و آسيب‌
  • داروها (فنوتيازين‌ها، بوتيروفنون‌ها)
  • سابقه‌ خانوادگي‌ تورتيكولي‌
  • پركاري‌ تيروييد

روش‌های احتمالی درمان

عواقب‌ مورد انتظارتورتيكولي‌ مادرزادي‌ را معمولاً مي‌توان‌ با فعاليت در زمان ابتلا به اين بيماري هاي‌ كشش‌دهنده‌ عضلات‌ يا جراحي‌ تصحيح‌ كرد. ️زمان‌ بهبودي‌ متغير است‌. بعضي‌ موارد چند سال‌ به‌ درمان‌ نياز دارند. عوارض‌ احتمالي‌نوع‌ مادرزادي‌ بدون‌ درمان‌ دايمي‌ باعث‌ مي‌شود ظاهر سر و گردن‌، غيرطبيعي‌ و غيرجذاب‌ گردد.

علائم و درمان بیماری تورتیکولی یا کجی گردن

هنوز علت این بیماری به درستی شناخته نشده است.  بعضی‌ها فکر می‌کنند سر و گردن بچه در شکم مادر در وضعیت نامناسبی قرار می‌گیرد و در نتیجه به همان شکل فرم گرفته و باقی می‌ماند.

در این بیماری اگر بچه در یک ماه اول عمرش معاینه شود معمولاً یک توده در یک طرف گردن وی و در یک سوم میانی عضله  استرنوکلیدوماستویید لمس می‌شود. (عضله  استرنوکلیدوماستویید در دو طرف گردن قرار دارد). گاهی اوقات این توده در بدو تولد وجود دارد و گاهی اوقات در هنگام تولد وجود ندارد ولی در یکی دو هفته اول بعد از تولد ظاهر می‌شود.

توده ذکر شده معمولاً بدون درد است. معمولا در ۴-۲ هفته اول بعد از تولد کم کم بزرگتر شده و سپس بتدریج شروع به کوچک شدن میکند بطوریکه در سنین ۶-۴ ماهگی کاملا کوچک شده یا کلا از بین می‌رود. ️سر بچه به طرفی که توده هست کج می‌شود ولی چانه بیمار به طرف مقابل می‌چرخد. حرکات گردن محدودیت دارد.

اگر بیماری درمان نشود به تدریج و با گذشت زمان به علت اینکه بچه بیشتر به یک طرف می‌خوابد ممکن است یک طرف سر و صورت پهن شود. پس این بیماری می‌تواند در دراز مدت موجب نامتقارن شدن صورت شود. در سنین بالاتر کم کم ستون مهره گردنی و حتی سینه ای دچار انحراف جانبی یا اسکولیوز می‌شود. در حدود ۲۰-۱۰ درصد این بچه ها مشکلات مادرزادی مفصل لگن هم وجود دارد پس به محض دیدن این عارضه بچه باید از لحاظ  مفصل لگن هم بررسی شود.

همه چیز در مورد تورتیکولی یا کجی گردن

 درمان تورتیکولی

به روش‌های گوناگونی می‌توان پروسه درمان را در این کودکان شروع کرد. از جمله روش‌های رایجی که برای این اختلال می‌توان انجام داد عبارتند از:

  • مادر در طول روز باید اسباب بازی های بچه را در سمتی بگذارد که بچه سرش را به طرفی که مشکل دارد بچرخاند.
  • در حین جابجا کردن بچه وی را باید طوری این طرف و آنطرف برد که مجبور شود سرش را به طرفی که مشکل دارد بچرخاند.
  • وقتی بچه را در تخت میگذاریم باید او را رو به دیوار بخوابانیم تا مجبور شود سرش را برای دیدن اطراف به طرفی که مشکل دارد بچرخاند و در موقع شیر دادن هم بچه را در جهتی قرار دهیم که مجبور شود سرش را به طرف دیگر بچرخاند.
  • درمان دیگری که در این بیماران مفید است نرمش های کششی گردن است. این نرمش ها با حرکت دادن سر انجام میشود به نحوی که چانه بچه و گوش بچه شانه او را لمس کند. نرمش ها را پزشک یا فیزیوتراپ به مادر آموزش داده و مادر روزی چند بار آنها را برای بچه انجام میدهد.

حرف آخر

امیدوارم نکاتی که در این مقاله برای شما گفته شد مفید بوده باشد. ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

اینستاگرام ما 

گروه توانبخشی-آموزشی محیا

 

دیدگاهتان را بنویسید