You are currently viewing جدول زمانی صحبت کردن کودک
جدول زمانی صحبت کردن کودک

جدول زمانی صحبت کردن کودک

مهارت‌های گفتاری کودک، از اولین صداهایی که از خود در می‌آورد، هر کدام از اهمیت ویژه‌‎ای برخوردار است. در این مقاله از کلینیک محیا ما قصد داریم تا در مورد جدول زمانی صحبت کردن کودک برای شما بگوییم. این مورد بسیار ارزشمند است و لازم است که به خاطر داشته باشید که این کاملا طبیعی و نرمال است که اگر یک کودک کمی زودتر یا دیرتر به این نقاط عطف برسد. اگر هم متوجه شدید که کودک شما از برخی این موارد کمی به دور است، حتما با یک مشاور صحبت کنید.

جدول زمانی صحبت کردن کودک

زمان شروع صحبت کردن کودکان بسیار مهم است. خیلی از پدر و مادرها دقیقا نمی‌دانند که از چه زمانی باید منتظر صحبت کردن فرزنداشان باشند. توانایی حرف زدن کودک از اولین کلماتی که به زبان می‌آورد تا سخن گفتن روان و دوست داشتنی او از اتفاقاتی که در مدرسه می‌افتد به تدریج افزایش پیدا می‌کند.

مواردی که در ادامه‌ی این مقاله گفته شده را شما باید در نظر داشته باشید و هر زمان احساس کردید که فرزند شما کمی عقب‌تر از کودکان دیگر هستند با پزشک و مشاور صحبت کنید.

نوزادی

  • از بدو تولد تا سه ماهگی صداهای آرام به صورت زمزمه در زمان‌هایی که خوشحال است تولید می‌کند. این صداها به طور معمول تک سیلابی هستند مانند “اِ”، “اُ”، ” “ای” و …
  • دو تا سه ماهگی در شرایط مختلف گریه‌های متفاوتی ارائه می‌دهد. همان‌طور که شناخت شما نسبت به کودک بیشتر می‌شود توانایی تشخیص گریه گرسنگی از گریه خستگی را به دست خواهید آورد.
  • سه تا چهار ماهگی صداهای تک سیلابی را به صورت زمزمه‎وار و کمی پیچیده‌تر با تنوع بیشتری تولید می‌کند.
  • پنج تا شش ماهگی صداهای زیر و بم را با بالا و پایین بردن صدا تمرین می‌کند. اغلب در پاسخ به صحبت دیگران، حالت چهره خود را تغییر می‌دهد.
  • هفت تا دوازده ماهگی شروع به ساخت کلمات متنوع نامفهوم و ترکیبات و لهجه‌های صوتی جدید می‌کند. سعی می‎کند صحبت کردن شما را تقلید کند. حروف صدادار و بی‎‌صدا را در کنار هم قرار می‎دهد. مثل “به‌به”. با در نظر گرفتن نوبت صحبت کردن وانمود می‌کند که در حال مکالمه با شماست.

اگر هر آن متوجه شدید که کودک شما تا شش ماهگی هیچ آوا و صدایی از خود تولید نمی‌کند، حتما با یک پزشک یا مشاور صحبت کنید.

جدول زمانی صحبت کردن کودک

کودک نوپا

  • دوازده ماهگی اولین کلمه خود را بیان می‎کند. یک تا پنج کلمه را می‎داند و به اندازه کافی از آنها استفاده می‎‌کند.
  • چهارده ماهگی صرف افعال را یاد می‎گیرد و می‎تواند جمله را با لحن پرسشی بیان کند. با کمک حرکات دست صحبت‎هایش را کامل می‌کند.
  • شانزده ماهگی بسیار پرحرف است و با صدای بلند صحبت می‎کند. شما را برای جلب توجه صدا می‌زند. دست‌ها و سرش را برای بله یا خیر تکان می‌دهد. بسیاری از صداهای صامت متداول مانند “ت”، “د”، “ن”، و “ه” را تولید می‌کند.
  • هجده ماهگی دایره‌ی لغاتش به 5 تا 20 کلمه رسیده است. برخی از نام‌ها مانند مامان، افعالی مثل خوردن و صفاتی مانند سرد را بیان می‎کند. به وسیله عبارات ساده نیازهایش را مطرح می‎کند. مثل “عروسک می‌خوام”.
  • هجده تا بیست و چهار ماهگی برای بیان مقصودش دو کلمه را کنار هم قرار می‌دهد و عبارت جدیدی می‎سازد. مثل “بابا رفت”.

اگر تا پانزده ماهگی فرزند شما نتوانست هیچ کلمهای را بیان کند با پزشک یا یک مشاور مشورت کنید.

سه تا پنج سال

  • بیست و چهار ماهگی حدود 150 تا 300 کلمه را می‌داند و با مکث فراوان جملاتی متشکل از 2 تا 3 کلمه را می‌تواند بسازد.
  • معمولا می‏تواند در مورد چیزهای معم در مواقع ضروری گفتگویی ساده داشته باشد. اغلب سوال‌های ساده می‌‎پرسد. جملاتی با 3 تا 6 جمله می‎سازد و دارای یک دایره لغات با 450 کلمه، از جمله تعداد زیادی از افعال دارد. می‏تواند افعال را به صورت گذشته و گاهی به صورت جمع به کار ببرد و همین‌طور از ضمایری مثل “من”، “او” و “ما” به درستی استفاده کند.
  • سه تا چهار سال قادر به صحبت و بازی به طور همزمان می‌باشد. حدود 800 تا 1000 کلمه را می‎داند. کلمات مورد علاقه او “چرا”، “چی”، “کی” است. بیشتر از سنش مسایل را درک می‎کند و می‌تواند به شما بگوید در زمان نبودتان چه اتفاقاتی افتاده است.

اگر کودک دو تا سه ساله شما به جای پاسخ به پرسشتان تنها صدا از خود در میآورد، در اولین فرصت با یک پزشک یا یک مشاور کمک بگیرید.

جدول زمانی صحبت کردن کودک

5 تا 8 سالگی

  • در سن چهار تا پنج سالگی برقراری ارتباط برای کودک آسان‌تر شده و دایره واژه‌گانش به 2000 کلمه رسیده است. می‎تواند یک داستان ساده با یک آغاز و پایان به همراه دنبال کردن عکس‎ها تعریف کند. به راحتی می‌تواند برای یک تصویر، 4 یا 5 جمله توصیفی با دستور زبان صحیح به کار ببرد. بیشتر صداها را به درستی تلفظ می‌کند. از بسیاری از واژه‎‌های توصیفی شامل قیدهای زمان مانند “دیروز” استفاده می‏‌کند.
  • شش تا هفت سالگی شباهت و تفاوت میان دو چیز را به راحتی می‌تواند شرح دهد. یک داستان با یک رویداد، بدون کمک از تصاویر تعریف می‎کند. مکالمات و اتفاقات گذشته را بازشماری می‌کند. جمع برخی از اسم‏ها را به صورت بی‌قاعده استفاده می‌کند.
  • در هشت سالگی در تلفظ صداها، سرعت صحبت، زیر و بمی صدا و حجم سخنرانی ماهر شده است. از جملات پیچیده و مرکب استفاده می‎کند و قادر به داشتن یک مکالمه کامل با یک بزرگسال است.

اگر احساس کردید که کودک شما نسبت به این جدول زمانی کمی عقب‌تر است، حتما با یک پزشک و یک مشاور صحبت کنید.

ما رو در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

اینستاگرام ما 

گروه توانبخشی-آموزشی محیا

 

دیدگاهتان را بنویسید