You are currently viewing سی پی یا فلج مغزی چیست؟
سی پی یا فلج مغزی چیست؟

سی پی یا فلج مغزی چیست؟

مغز تمام حرکات ما را کنترل می‌‎کند. در واقع مغز مرکز کلیه فعالیت‌های انسانی اعم از حسی، حرکتی، عاطفی، ادراکی و ذهنی است. به عبارت دیگر گیرنده‎های حس‏‌های پنجگانه‎‌ی ما تنها ابزاری برای دریافت حس هستند و این چشم ما نیست که می‌بیند بلکه مغز ماست که می‌بیند،گوش ما نیست که می‎‌شنود بلکه مغز می‌‏شنود و همین‌‎طور برای حس‌‎های لامسه ،بویایی و چشایی.در مورد حرکت هم این مغز ماست که دستور حرکات مختلف اندام‌‎ها و اعضای بدن را صادر می‌‎کند و عضلات به تنهایی قادر به حرکت نمی‎‌باشند. هر گونه آسیب به مغز در حال رشد که باعث اختلال در عملکرد حرکتی بدن گردد  سی پی یا فلج مغزی نامیده می‌‏شود. سی پی مخفف cerebral palsy به معنای ضعف یا نبودن کنترل بر عضلات است که علت مغزی داشته و اصطلاحاً فلج مغزی نامیده می‌شود.

البته در نگاهی تخصصی‏‌تر تنها آسیب های گذرا و با منشاء غیر ژنتیکی  یا متابولیکی به مغز و سیستم عصبی مرکزی، باعث ایجاد سی پی یا فلج مغزی می‎‌شوند. زیرا پیش‌رونده بودن بیماری‌‎های مغزی در تقسیم بندی دیگری غیر از  سی پی یا فلج مغزی قرار می‌گیرند.

چه چیزی باعث سی پی یا فلج مغزی می‌شود؟

علت‌‎های مختلفی برای بوجود آمدن سی پی یا فلج مغزی مطرح هستند. ولی در یک نگاه کلی به سه دسته تقسیم می‎‌شوند:

سی پی یا فلج مغزی چیست؟

علل قبل از تولد

هرگونه آسیب به مغز در حال رشد جنین در دوره بارداری می‌‎تواند باعث سی پی یا فلج مغزی شود. مجموعه‎‌ای از آسیب‏‌های دوران بارداری می‌‎توانند باعث سی پی یا فلج مغزی شوند که ضربه‎‌های فیزیکی به مادر، عفونت‌‎های بارداری مثل سرخک یا سیتومگالوویروس، اعتیاد به الکل یا مواد مخدر و استرس‎‌های روحی روانی از آن جمله‎‌اند.

علل حین تولد

کمبود اکسیژن به علت زایمان طولانی و سخت، پیچیدن بند ناف دور گردن نوزاد، پاره شدن کیسه آب مادر زودتر از موعد زایمان، فشار خون بالای مادر حین زایمان، خوردن مدفوع توسط نوزاد لحظاتی قبل از تولد، از علل بروز سی پی یا فلج مغزی در حین تولد می‎‌باشند.

علل بعد از تولد

از جمله علل بعد از تولد می‎‌توان به ضربه‎های فیزیکی به سر نوزاد، افت شدید قندخون، مشکلات تنفسی (مانند سندرم زجر تنفسی) در نوزادانی که دوره بارداری مادرشان کمتر از 9 ماه طول می‌‎کشد و همچنین تشنج اشاره کرد.

نکته

در کل نوزادان نارس و نوزادانی که نیاز به انکوباتور پیدا می‌کنند، ریسک بیشتری برای ابتلای به سی پی یا فلج مغزی دارند!

علایم اولیه سی پی یا فلج مغزی چیست؟

شیر مکیدن ضعیف و مشکل بلع از علایم اولیه کودکان سی پی یا فلج مغزی است. گریه ضعیف یا عدم گریه کردن، عدم دست و پا زدن منظم یا متقارن و یا به عبارتی تحرک کم نوزاد از دیگر علایم اولیه‌ای است که در تشخیص زود هنگام سی پی یا فلج مغزی  کمک کننده می‌باشند.

کودک سی پی یا فلج مغزی بسته به میزان ضایعه وارده به مغز، در طول ماه‌های اول زندگی علایم متفاوتی نشان می‎‌دهد. طی نشدن سطوح رشدی طبیعی ( مانند گردن گرفتن و نشستن ) از علامت‌های مهم و تعیین کننده در ماه‌های اول زندگی این کودکان می‌‎باشد .

گردن گرفتن به موقع ،نشستن ،غلتیدن و یا سینه خیز رفتن مناسب در 6 الی 8 ماه اول تولد بسیار حائز اهمیت می‏باشند.

چگونه سی پی یا فلج مغزی را تشخیص می‌دهیم؟

تشخیص قطعی سی پی یا فلج‌مغزی به عهده پزشک متخصص مغز و اعصاب اطفال(نورولوژیست اطفال) می‎‌باشد. ولی آنچه خانواده باید مورد توجه قرار دهد اهمیت دادن به موقع به علایمی است که احتمال مبتلا بودن کودک به سی پی یا فلج‌مغزی را بالا می برد. مواردی از جمله نارس بودن نوزاد و استفاده از ان آی سی یو در بدو تولد یا  زردی بیش از حد نرمال در روزهای اول تولد، کبودی یا سیانوزه بودن نوزاد حین تولد، عدم گریه مناسب و مکیدن مطلوب در بدو تولد یا به عبارتی عدد آپگار پایین و ….

والدین نباید در صورت مشاهده علایمی مثل علایم فوق تا کسب اطمینان کامل از جانب پزشک مغز واعصاب اطفال، کودک خویش را رها نموده و از پایش منظم سلامت مغزی وی صرف نظر نماید.

پزشک مغز و اعصاب اطفال با کمک ارزیابی‎‎ها و تست‌‎های تخصصی در مطب و نیز با استفاده از ام آر آی، سی تی اسکن، نوار مغزی یا سایر تست های پاراکلینیکی مورد نیاز، تشخیص قطعی را خواهد گذاشت.

تشخیص سی پی

چه زمانی برای شروع کاردرمانی کودکان سی پی یا فلج‌مغزی مناسب‌تر است؟

این سوال از مهم‎ترین و چالش برانگیزترین سوالات والدین کودکان سی پی یا فلج مغزی است. در پاسخ به این سوال باید گفت که زمان درمان، در عین اینکه می‎تواند به عواملی بستگی داشته باشد، زودترین زمان ممکن بعد از تشخیص سی پی یافلج مغزی است.

امروزه مداخلات زود هنگام در مراکز درمانی و توانبخشی کودکان سی پی یا فلج مغزی دنیا حرف اول را می زند. چرا که هر چه مغز در سن پایین‎‌تری باشد انعطاف‌‎پذیری آنان برای تغییر بیشتر می‌‎باشد و در نتیجه فرصت بیشتری برای جبران آسیب‌‎های وارده به مغز در اختیار درمانگر کودک سی پی یا فلج مغزی قرار خواهد گرفت.

جز در موارد خاصی که پزشک متخصص مغز و اعصاب کودکان به دلایلی مثل تشنج های کنترل نشده از شروع کاردرمانی زودهنگام ممانعت می‌‎نماید، هیچ دلیل دیگری نمی‌تواند مانع شروع درمان و استفاده از این زمان مغتنم گردد.

باورهای سنتی بعضا نادرستی مبنی بر ضعیف بودن و عدم توانایی تحمل کودک زیر یک سال یا حتی  دو سال برای تمرینات کاردرمانی و یا آسیب به مفاصل یا مهره های ستون فقرات کودک وجود دارند که غالبا نشات گرفته  از عواطف و احساسات پدری و مادری و گه‌گاه پدربزرگی و مادربزرگی است.

بنابراین از نظر علمی هیچ ممانعتی برای شروع درمان زودهنگام کودکان سی پی یا فلج مغزی وجود ندارد هرچند شدت تمرینات در سن های پایین تر کمتر و کنترل شده تر خواهد بود.

آیا سی پی یا فلج مغزی قابل پیشگیری است؟

بطور مسلم رعایت یکسری نکات بهداشتی و مراقبتی در دوران بارداری و بخصوص حین زایمان از احتمال تولد یک کودک سی پی یا فلج مغزی بطور چشمگیری خواهد کاست. همان‌طور که در کشورهای توسعه یافته آمار تولد کودک سی پی یا فلج مغزی کنترل شده‌تر می‌باشد.

لیکن همان‎طوری که در تعریف سی پی یا فلج‌مغزی گذشت، سی پی یا فلج مغزی یک حادثه و اتفاق است که درصد خطاهای انسانی و سهل انگاری های مختلف، چه در  بخش پزشکی و درمانی و چه در بحث خود مراقبتی مادران را کاهش داده یا کنترل کنیم به‎طور قطع آمار تولد کودک سی پی یا فلج مغزی هم کاهش خواهد یافت.

ولی از آنجایی‌ که حادثه خبر نمی‌کند. نمی‎‌توان گفت که سی پی یا فلج‌مغزی بطور کامل و صد در صد قابل پیشگیری است!

امیدوارم این مواردی که گفته شد، توانسته باشد که نکات ارزشمندی را به شما ارائه داده باشد.

ما رو در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

اینستاگرام ما 

گروه توانبخشی-آموزشی محیا

دیدگاهتان را بنویسید